Om CrossFit

CrossFit lär ut en kombination av styrke- och konditionsträning som bygger på funktionella övningar och som utförs under hög intensitet och med hög variation. I gymmet, eller boxen, som det kallas, finns inga maskiner utan i CrossFit handlar det om kroppens egna rörelse och förmåga. Alla kan utöva CrossFit - gammal som ung, tränad eller otränad. Alla passen skalas efter egen förmåga och på så sätt kan alla, oavsett förmåga, träna sida vid sida.

För att få lära ut CrossFit måste man vara licensierad instruktör vilket vi på CrossFit Hässleholm är. Dessutom är vår box licensierad - ett krav som ställs för att man ska få ha CrossFit-verksamhet. 

Kolla gärna in den här filmen för att få en känsla av vad CrossFit är:

 

CrossFit har många fördelar men de flesta uppskattar sammanhållningen det ger. Du tävlar mot dig själv men man gör ändå allting tillsammans. Titta på den här filmen från CrossFit Games (VM). När alla utom en tagit sig över mållinjen, samlas de färdiga deltagarna för att heja fram den som är kvar. Detta är något som är ganska unikt för just CrossFit. Det är inte ofta man på världsnivå ser motståndare heja fram varandra. 

 

 

 Tre exempel på WODs:

Wod betyder "Workout of the day" och så kallas de pass som hålls i en CrossFit-box. 

Exempel 1

3 rounds for time:

200 m löpning
12 pull ups
24 kettlebell swings

Exempel 2

For time:

50-40-30-20-10
Cal row 
Burpees

Exempel 3

En engelsk mil på tid

Ordlista

I CrossFit kommer du stöta på en hel del annorlunda ord, fraser och olika namn på övningar. Här har vi sammanställt de mest frekventa uttrycken.

Box = Gymmet där CrossFit utövas
Workout of the day (WOD) = Dagens pass i boxen
AMRAP = As many reps as possible 
EMOM = Every minute on the minute - varje minut ska man göra bestämt antal av en övning
C&J = Clean and Jerk - Frivändning med överstöt
C2B = Chest to bar - När man gör en pullup och touchar bröstet i pullup-ställningen
T2B = Toe to bar - du hänger i en pull up bar och ska toucha fötterna i ställningen